Teken

Wat zijn het?
geen pretje

Teken

Voor je hond of kat zijn teken geen pretje. Naast dat het bijten van teken vervelend is, kunnen teken ook vervelende ziektes overdragen. Je leest er hier alles over:

Teken cyclus

Met mooi weer is het fijn om er op uit te trekken voor een wandeling met je gezin en hond. Het bos is dan een mooie plek om te ontspannen en tot rust te komen. Je moet alleen wel opletten want er kruipen nogal wat beestjes rond die voor mogelijk gevaar kunnen zorgen. Vooral teken kunnen voor vervelende situaties zorgen en dat wil je liever niet. Een tekenbeet is niet prettig, maar de kans op vervelende ziektes maakt het nog griezeliger. Als je bewust omgaat met teken hoef je je niet onnodig zorgen te maken.

Een tekenbeet, wat gebeurt er dan?
De teek heeft een gastheer nodig om te overleven. Eenmaal op de gastheer hecht de teek zich met de monddelen aan de huid. Tijdens het hechten wordt een soort speeksel uitgescheden, cement genaamd. Dit cement voorkomt dat de teek eenvoudig van de huid afvalt. Vervolgens gaat de teek zich voeden met bloed. Gemiddeld genomen duurt de voeding van larven 3-5 dagen, van nimfen 4-8 dagen en van volwassen teken 5 tot 10 dagen. Wanneer de teek zich voldoende heeft volgezogen laat deze zich vallen.

Tekengevaar

Als een teek langere tijd (> 24 uur) op de gastheer vast zit kan deze zijn maaginhoud met vervelende ziektes legen. De teek draagt de ziektes niet meteen over, dus hoe eerder de teek verwijderd of gedood is, hoe kleiner de kans op gevaarlijke ziektes. De meest voorkomende ziektes die overgedragen kunnen worden door bacteriën of virussen van teken zijn: ziekte van Lyme bij mens én dier of Babesiose en Ehrlichiose.

De meeste mensen worden niet ziek na een tekenbeet en de kans op de ziekte van Lyme wordt in Nederland geschat op 1-3%. Als de teek binnen 24 uur verwijderd wordt is de kans op de ziekte van Lyme nog kleiner, maar niet onmogelijk.

Teken verwijderen

Ben jezelf of is jouw huisdier onverhoopt gebeten door een teek, verwijder de teek dan zo snel mogelijk. Het liefst met behulp van een pincet, tekentang of tekenpen (verkrijgbaar bij de dierspecialist, drogist of apotheek). Pak de teek met de tekenpen zo dicht mogelijk op de huid vast en til de teek voorzichtig uit de huid.

Probeer de teek in zijn geheel (met kop en pootjes) in één keer uit de huid te verwijderen. Verdoof of verbrandt de teek nooit! Daardoor zal de teek schrikken, waardoor de kans op ziekte overdracht wordt vergroot. Na verwijdering het wondje even goed ontsmetten met alcohol (70%) of jodium.

Wist je dat teken niet doodvriezen in de winter,
maar vanaf circa 8 graden Celcius weer actief worden?