Veelgestelde vragen

van onze dierenarts

Veelgestelde vragen

Onze dierenarts heeft de antwoorden op veel gestelde vragen over vlooien bij hond en kat voor u verzameld.

Als u op èèn van de onderstaande vragen klikt, krijgt u direct antwoord. Wanneer u een andere vraag heeft verwijzen wij u graag naar de contactpagina.

Vlooien zijn de overbrengers van lintwormen bij honden en katten. Als u dus vlooien op uw huisdier ziet is het waarschijnlijk dat uw hond en kat besmet zijn geraakt met de vlooienlintworm. Daarom is het verstandig om naast een vlooienbehandeling, uw hond en kat ook te ontwormen.

Let op: Niet alle wormmiddelen werken tegen de vlooienlintworm. Vraag hiernaar bij uw dierenspeciaalzaak of onze dierenarts.

Ja, mensen kunnen huidirritaties oplopen ten gevolgen van vlooienbeten. Dit kunnen kleine rode bultjes zijn die enorm kunnen jeuken. Deze bultjes zitten meestal rond de enkels en polsen. Naast jeuk geven deze bultjes geen verdere klachten. Kinderen kunnen door vlooien besmet worden met de vlooienlintworm.

Nee, dat zijn zeer waarschijnlijk vlooienpoepjes. Vlooieneitjes zijn witachtig. U kunt vlooienpoepjes goed herkennen door de kam op een wit papiertje uit te schudden. Vervolgens maakt u de zwarte stipjes nat met water. Kleurt het papier rond de stipjes (donker)rood, dan zijn het vlooienpoepjes. Vlooienpoep is namelijk opgedroogd bloed. U weet nu zeker dat uw hond of kat last heeft van vlooien.

Ja, dat kan. Vlooien kunnen in ieder geval aanleiding geven tot huidirritaties. Door de jeuk die de vlooien veroorzaken gaan hond en kat krabben en bijten en kunnen zo de huid beschadigen. Als de dieren erg veel jeuk hebben kan het ook zijn dat uw huisdier een vlooienallergie heeft. Dit is een allergische reactie op het speeksel van de vlo. Een hond of kat kan door de enorme jeuk een groot deel van de huid kapot bijten of krabben.

Daarnaast kunnen vlooien ook de overbrengers zin van de vlooienlintworm. Jonge pups en kittens met een zware vlooienbesmetting lopen het risico op bloedarmoede.

Voor de vakantie lagen er al vlooienpoppen in uw huis. Deze vlooienpoppen worden niet bestreden door het middel wat u op uw hond gebruikt. Gedurende de vakantie zijn er geen huisdieren in huis, wordt er niet door het huis gelopen en staat de verwarming een paar graden lager. De vlooienpoppen komen dan niet uit. Op het moment dat u weer thuis komt, wordt het warmer in huis en wordt weer door het huis gelopen (trillingen). Dit zijn de signalen voor de vlooienpoppen om uit te komen. Uit de vlooienpoppen komen jonge volwassen vlooien die snel een gastheer zoeken om bloed te drinken. Als uw hond niet in huis is, dan wordt u besprongen door deze nieuwe vlooien.

In principe niet, vlooien blijven gewoon op het dier (hond of kat) waar ze al op zitten. Het zou gewoon te veel energie kosten om zo maar over te springen naar een andere hond of kat. Vlooien bespringen een huisdier vanuit de omgeving (huis) om bloed te drinken, te paren en eitjes te leggen. Het kan wel voorkomen dat uw huisdier in een besmette omgeving één of meerdere vlooien mee naar huis neemt. Een hond of kat kan ook besprongen worden door vlooien van andere dieren zoals egels of konijnen.

Ook al ziet u geen vlooien, toch moet u uw kat tegen vlooien behandelen. Katten zijn veel betere vlooienvangers dan honden. Hierdoor is de kans dat u daadwerkelijk een vlo op uw kat ziet kleiner. Maar als uw kat wel vlooien heeft, blijven deze vlooien eitjes leggen die in uw huis terecht komen. Uit deze eitjes ontstaan na enkele weken weer nieuwe vlooien die uw hond en kat bespringen. Wordt de kat niet behandelt dan wordt het vlooienprobleem niet effectief bestreden. U loopt het risico op een vlooienplaag.

Nee, met zeer intensief stofzuigen verwijdert u hooguit 25% van de aanwezige vlooienlarven. Dat is te weinig om van de vlooien af te komen. Dweilen heeft tegen vlooien een averechts effect. Vlooien planten zich sneller voort bij warmte en vocht.

Vlooien voorkomen is veel gemakkelijker (en goedkoper) dan vlooien bestrijden! Het is daarom belangrijk om al uw huisdieren regelmatig tegen vlooien te behandelen. Wordt uw huisdier toch besprongen door een vlo dan wordt deze snel bestreden. Een vlooienprobleem wordt zo voorkomen.

Dat hangt ervan af of u uw hond recent behandeld heeft tegen vlooien. Is dat het geval dan worden de vlooien snel bestreden en voorkomt u grotere problemen. Is dat niet het geval dan moet u snel maatregelen nemen om een vlooienplaag te voorkomen. Behandel al uw huisdieren meteen met een snel werkend middel tegen vlooien en behandel uw huis met een omgevingsspray..

Nee, om de volwassen vlooien op uw hond of kat snel te doden dient u een snel werkend middel te gebruiken: Flea Free spot-on hond, Flea Free spot-on kat of Flea Free huidspray. Deze middelen kunt u veilig combineren met Flea Free twinspot.

De werkzame stof in Flea Free twinspot is geen snel werkend middel tegen vlooien maar een langwerkend middel tegen vlooieneitjes, vlooienlarven en volwassen vlooien. Volwassen vlooien die in aanraking komen met twinspot worden direct onvruchtbaar en gaan na 5 dagen dood. Een snel werkend middel als Flea Free spot-on doodt de vlooien binnen 18 uur.

Verder heeft  Flea Free twinspot een omgevingseffect. Via de afgevallen haren en huidschilfers komt de werkzame stof ook in de directe omgeving van uw huisdier terecht. De daar aanwezige vlooieneitjes en –larven gaan door contact met die haren en huidschilfers dood.

Voor meer vragen of meer informatie over vlooien en de vlooienproducten kunt u contact opnemen met onze dierenarts.