Wat weet jij van vlooien?

VloVoor je huisdieren zijn vlooien erg vervelend. De beten kunnen jeuk en irritatie veroorzaken en zelfs een vlooienallergie. Het is goed om te weten hoe de levenscyclus van een vlo eruit ziet, wat vlooien zijn en hoe ze eruit zien, dat helpt je namelijk bij het voorkomen en bestrijden van een vlooienprobleem.

De levenscyclus van een vlo, ook wel vlooiencyclus genoemd, begint doordat een vlo op je huisdier springt. Daar bijt, zuigt bloed en vervolgens paart de vlo. Ongeveer 24 uur na de bloedmaaltijd begint de vrouwelijke vlo zo’n 50 eieren per dag te leggen. Deze eieren vallen van je hond of kat en liggen voornamelijk op de plaatsen waar je huisdier zich het meest bevindt zoals diens mand, bank of kussen. Je kunt deze eieren met het blote oog niet zien.

VlooiencyclusIn een eitje ontwikkelt zich een larf. Zodra de larfjes uit de eieren komen nestelen ze zich op donkere plaatsen zoals spleten, kieren, in het tapijt of onder meubels. Deze larven voeden zich met huidschilfers, vlooienpoepjes en andere eetbare restjes die in ruimtes aanwezig zijn.

De larf spint zich, na enige tijd gegeten te hebben, in een cocon en wordt een pop. De poppen kunnen tot wel twee jaar blijven leven in je huis.  Bestrijdingsmiddelen hebben geen invloed op de poppen, waardoor ze niet dood gaan. Volwassen vlooien komen op een gegeven moment uit de poppen door prikkels zoals warmte, trillingen en koolstofdioxide, wat wij mensen en dieren produceren. Nadat iemand op vakantie is geweest, zie je daarom vaak ineens vlooien. De vlooien reageren op de thuiskomst van mensen en dieren en komen dan uit hun pop.

De nieuwe generatie vlooien is klaar om weer op een huisdier te springen en weer een nieuwe vlooiencyclus in gang te zetten.

Het is vrij eenvoudig om het verschil te zien tussen vlooienpoepjes en bijvoorbeeld zandkorrels in de vacht van je huisdier?

“Kam je hond of kat met een vlooienkam, de schilvers, zandkorrels en mogelijke vlooienpoepjes leg je op een velletje keukenrol. Maak de keukenrol licht nat/vochtig, als er dan korreltjes rood worden zijn dat vlooienpoepjes. Want vlooien eten bloed, dat zie je terug in hun ontlasting.”

Hoe werkt Ectoline Duo?

De beste behandeling tegen een vlooienplaag

Ectoline Duo is de beste behandeling tegen vlooien bij jouw hond of kat. Dit diergeneesmiddel werkt tevens tegen teken. Bekijk in deze video hoe Ectoline Duo werkt.

Dierenarts Flea Free

Tips nodig tegen vlooien?